Dos and donts

Do and Don'ts

Tijdens de reizen zijn er een aantal DO’s en Don’ts , een aantal belangrijke omgangsvormen die je nodig hebt om goede aansluiting te vinden bij het project en de lokale bevolking van het land.

Respecteer de cultuur
Wanneer je een andere cultuur leert kennen, kom je een hoop verschillen tegen. De verschillen betekenen voor jou misschien een flinke aanpassing. Bedenk dat de gewoonten in een lokale cultuur vaak al generaties lang mee gaan en dat deze niet zomaar zijn ontstaan. Wij verwachten van je dat je je aanpast, ook al zijn de lokale gewoonten niet altijd jouw gewoonten. Wanneer je met ons op reis gaat, ben je te gast bij een lokaal gastgezin en een lokale organisatie. Een goede gast kent zijn plaats en weet de balans te vinden tussen de eigen normen en waarden en het respect voor de gastheer / gastvrouw en de lokale cultuur.
Respecteer gezag
 Nederland is een weinig autoritair land. Dat ligt in heel veel andere landen anders. In veel landen wordt zonder meer verwacht dat je gezag respecteert en de leiders volgt, ook al ben je het niet met ze eens. Wij vragen je op het project de leiders en medewerkers te respecteren en hun aanwijzingen te volgen.  
Respecteer ieders levensvisie
Iedereen is welkom bij onze reizen en dus ontmoet je er mensen met verschillende levensvisies. Wij vragen je respectvol te zijn ten opzichte van elkaars levensvisie en in het bijzonder die van het project. Stichting EIndhovenbouwt en de SEM werken met het christelijk geloof als basis. Er wordt dan ook regelmatig gebeden, over geloofszaken gesproken en op zondag bezoek je een kerk. Wij verwachten van je dat je aan het hele programma meedoet.
Veiligheid
Het kan zijn dat we op plekken komen waar je goed op je veiligheid moet letten. De coaches of mensen van de SEM geven in die gevallen strikte veiligheidsregels. We verwachten dan ook dat je je hier aan houdt. In het zigeunerkamp willen we dan ook niet dat de jonge meiden alleen door het kamp heen lopen bijvoorbeeld.
Drugs en sex
Drugs en seks zijn 100% verboden tijdens de reizen. Met één misstap op deze gebieden kun je het project, je groep (en jezelf) enorme schade toebrengen. Mannen en vrouwen slapen gescheiden. Wanneer je de regels m.b.t. drugs en seks overtreedt, word je direct van verdere deelname uitgesloten. Mocht je samen met degene met wie je verkering hebt mee gaan, let er dan ook goed op dat je niet in het openbaar aan elkaar zit. Landen zoals Oekraïne vinden het vaak ongepast om met elkaar te knuffelen of te zoenen op straat.
Roken
 Tijdens onze reizen willen we graag dat er niet wordt gerookt of zo min mogelijk. We gaan naar een land waar de christenen niet roken. Hier passen wij ons bij aan. Mocht je roken dan zullen de coaches met je kijken of je geheel kan stoppen of dat er regels met je worden afgesproken hoeveel ena wanneer je mag roken.  
Alcohol
Tijdens onze reizen wordt er ip geen alcohol gedronken. We gaan naar een land waar de christenen over het algemeen geen alcohol drinken. Daarnaast is er in Oekraïne een grote alcoholproblematiek. Veel mensen zijn verslaafd en veel al dronken. Gezinnen gaan hier aan onderdoor en er gebeuren hierdoor veel ongelukken.
Mobiele telefoon
Je mag natuurlijk je mobiele telefoon mee nemen op reis om tijdens de reis naar muziek te luisteren, foto's te maken etc. Maar wanneer we gezamenlijke bijeenkomsten hebben, willen we geen mobiele telefoons zien (tenzij het een keer is om een foto te maken). Dat betekent dat er tijdens eetmomenten en Serious Business momenten de telefoons weg worden gelegd. Let op dat het bellen met een Nederlandse simkaart in Oekraine erg duur is. We zorgen ervoor dat er 2 mobieltjes zijn met een Oekraiens nummer, zodat thuisblijvers daarheen kunnen bellen mocht er iets zijn wat belangrijk is om door te geven.