Update noodhulp 05-03-2022

Donderdag 24 februari is ons leven totaal veranderd. Ook onze stad is veranderd. Lopend op straat kunnen we totaal nieuwe gezichten ontmoeten. De SEM( = Shidno-Evropejska Misija) is een christelijke organisatie. Zij organiseert in omgeving van Berehove allerlei lokale diaconale projecten met een praktische missie voor mensen die minder bedeeld zijn. De SEM staat open voor iedereen en nu ook voor alle vluchtelingen. Iedereen komt die in nood is en ze zijn welkom. Elke dag komen er veel mensen voor eten, toiletartikelen of kleding.

Peter, als hoofd van SEM, is de hele dag bezig. Van ‘s ochtends tot laat in de middag ontmoet hij verschillende mensen, zoals de hoofddokter van het ziekenhuis van Berehove, of hij bespreekt gewoon met het stadsbestuur welke humanitaire hulp nodig is, enzovoort. Hij regelt de juiste documenten voor de douane zodat humanitaire vrachtwagens gemakkelijk de grens kunnen passeren. Hij stuurt een deel van het humanitaire naar de frontlinie en het andere deel is voor de vluchtelingen van de stad. Ondertussen gaat hij naar het zigeunerkamp Janoshi om te kijken wat de mensen nodig hebben.

Viki is dus ondertussen terug in Oekraine en geeft online les aan kinderen die thuis de mogelijkheid hebben om online les te volgen. Zij helpt ook bij de SEM. Zij bewerkt en vertaalt documenten voor humanitaire vrachtwagens. Zij bezorgt met een vrijwilliger voedselpakketten bij mensen die niet in staat zijn om naar de SEM te komen. Omdat er veel vluchtelingen in onze stad zijn, biedt één van de plaatselijke scholen hen onderdak. Viki en haar collega’s besteden meestal twaalf uur aan het helpen in de keuken met afwassen, schoonmaken, enzovoort. Eén keer per week gaat zij naar een kostschool, die de overheid heeft gesloten, maar nu wordt bewoond door gevluchte weeskinderen. Daar spelen we samen met de kinderen mee. De directeur van die school laat ons altijd weten wat ze nodig hebben. ‘s Avonds helpt zij een Nederlandse school met het bewerken van visueel methodologisch materiaal voor Oekraïense vluchtelingenkinderen.

Livia is altijd onze tolk in de zomerkampen. Zij werkt ook voor de vluchtelingen op school. Zij vertelde dat er elke week mannen worden opgehaald voor het leger. Haar man, neef en broer zijn nog thuis. Zij maakt zich grote zorgen over hen! Je kunt je voorstellen!!!

Ruslan helpt in zijn Roma-kamp in Mukachevo de vluchtelingen aan voeding, medicijnen en gaat op zoek naar werk voor hen. Hij ziet ook dat veel mensen elkaar nu gaan helpen. Sommige komen met tasjes eten aanzetten van het beetje dat ze zelf hebben. Nog steeds is er veel nodig.

Viki, Peter en Ruslan geven aan dat ze geld goed kunnen gebruiken om daar voeding te kopen en voedselpakketjes uit te delen. Ruslan noemde dat hij voor een week voor 40 euro een pakketje kon maken voor een gezin met bijvoorbeeld aardappelen, uien wat wortels, olie, suiker etc. Daarnaast is geld voor medicijnen nodig. Medicijnen voor de bloeddruk, suiker, epilepsie, hartproblemen, voor de maag en pijnstillers. Deze medicijnen kunnen zij zonder recept halen bij de apotheek.

Peter gaat proberen weer pakketten te maken voor het kamp in Janoshi. Normaal kostte dit ongeveer 2500 euro. Nu met de enorme inflatie (soms wel 3 of 4 keer zoveel) zal dit zeker meer zijn Ook al zijn er minder zigeuners aanwezig.

Meehelpen?
Willen jullie hier aan mee helpen? Dat kan door geld over te maken naar NL10ABNA0412542447 t.n.v. stichting Eindhoven Bouwt. Vermeld er wel heel duidelijk bij dat het voor Noodhulp IN Oekraïne is. Dus duidelijk dat het voor daar is en niet hier in Nederland. Ook mag je er bij vermelden als het voor voeding of medicijnen is als je wilt.